Ako bol Dräger pri dobývaní Mount Everestu

Už sme si v našich blogoch v krátkosti zhrnuli históriu spoločnosti Dräger, pozreli si ako to je s kvalitnými alkohol testermi a zistili, že ani spoľahlivý digitálny drogový tester nie je nemožná méta. Pre bežných smrteľníkov sú práve tieto testery tým, čo definuje Dräger AG & Co. KGaA. Pravdou však je, že primárna pôsobnosť tejto firmy spočíva hlavne vo výrobkoch zameraných na vzduch a kyslík.

Jeden z dôležitých okamihov, na ktoré by sa malo pamätať v tejto spoločnosti, sa uskutočnil v roku 1953. V deň korunovácie kráľovnej Alžbety II., 2. júna, prišli britské noviny The Times s neuveriteľnou informáciou: najvyššia hora sveta bola zdolaná. Išlo o prvovýstup až na vrchol, ktorý sa podaril Edmundovi Hillarymu a Tenzingovi Norgayovi. Celá výprava bola vedená armádnym dôstojníkom Johnom Huntom. Ten sa rozhodol, že kvôli nepriaznivým podmienkam a riedkemu vzduchu sa o dosiahnutie vrcholu pokúsi iba vybraná dvojica z celej výpravy. Pre tento nápad mu mali slúžiť iba tri pokusy.

Prvá dvojica musela svoj boj vzdať necelých 100 metrov pod vrcholom, kvôli vyčerpaniu a problémom s kyslíkovým zariadením. O dva dni neskôr vyrazila druhá dvojica, už spomínaní Hillary a Tenzing. Na rozdiel od svojich predchodcov využili kyslíkové nádoby s konvenčným, otvoreným kyslíkovým okruhom. Ukázalo sa však, že ani tie nebudú postačujúce.

Našťastie boli vybavení špeciálnou redukciou od firmy Dräger, ktorá im dovolila využiť staršie kyslíkové nádoby, ktoré pod vrcholom zanechala neúspešná švajčiarska expedícia rok pred nimi. Tým pádom dokázali využiť staršie kyslíkové bomby od Drägeru, ktoré si vďaka spomínanej redukcii dokázali jednoducho spojiť so svojimi dýchacími maskami. Na vrchol už došli s týmito spoľahlivými kyslíkovými bombami, ktoré prečkali v nepriaznivých podmienkach celý jeden rok.

Edmund_Hillary_and_Tenzing_Norgay

Na vrchol sa dvojica Hillary/Tenzing dostala 29. mája 1953 o 11:30 miestneho času, kde sa im podarilo vyhotoviť niekoľko fotografii.

Zaujímavosť na záver:

Členom výpravy bol aj James Morris (v súčasnosti Jan Morris), zahraničný korešpondent The Times, ktorý sa novinku dozvedel na základni 30. mája. Okamžite poslal kódovanú správu po bežcovi, ktorý s ňou dobehol do dedinky Namche Bazaar, odkiaľ sa bezdôtovo poslala na britské veľvyslanectvo v Káthmandú. Vo všeobecnosti je dobytie Mount Everestu považované za poslednú hlavnú správu, ktorú dodal bežec.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz