Ako si vybrať správny tester na alkohol?

Och, možno by ste si chceli kúpiť alkohol tester a už o tom rozmýšľate „roky“, ale nie a nie sa k tomu dopracovať. Alebo už ste sa aj odhodlali a otvorili dokonca aj google, že kuknete, ktorý e-shop čo ponúka, ale potom ste si to aj rýchlo zatvorili, lebo hlava sa vám tak zväčšila pod množstvom tých informácií, že teraz si musíte okrem testera zadovážiť aj novú čiapku, keď sa nám už tak pekne rozosnežilo.

Ale tak, aby sme srandu dali bokom, vybrať si alkohol tester nie je žiadna sranda. Predsa, nestojí to päť euro (teda nemyslím teraz tie veci, ktoré sa iba tvária ako tester, ale v skutočnosti nie sú ani v jednej príbuzenskej skupine s nimi), väčšinou si to človek kúpi za účelom dlhodobého používania (či už ide o osobné alebo firemné účely), a chce, aby to fungovalo bezproblémovo, dobre, spoľahlivo, rýchlo...atď. atď. Úplne to chápem.

Ale teraz čo, máte študovať, čo znamená Fel Cell Senzor, kalibrácia, polovodič, SLM certifikát...a mnoho iné???

Môžete, ak máte doma aj o 1 – 2 rozmery väčšie čiapky, alebo ak vám čas a mozgové kapacity štúdium nových vecí umožnia. Gratulujem! Patríte medzi výnimky!

Ale ak ste ako ja – čas naviac nenájdete ani keby ste veeľmi hľadali a maximálne mi stačia tie nové veci, ktoré sa naučím pri mojich dvoch malých deťoch, to znamená „kolo, kolo mlynské...“ a podobné. Ale to som už trochu odbočila. Prepáčte.

Takže, pre všetkých ostatných ľudí sa posnažím sedliackym rozumom a hlavne zrozumiteľne napísať, nad čím treba pouvažovať pri výbere testerov:

  1. Účel – na aký účel sa bude používať. Ak to potrebujete na osobné účely, vyberte si z kategórie osobných testerov. Jednoduché, že? Pozrite si, približne koľko meraní môžete s daným testerom urobiť za týždeň a vyberte si ten správny. Ak ste majiteľ väčšej firmy, ktorý chce kontrolovať všetkých zamestnancov a chce pri tom ušetriť čas, vyberte si z profesionálnych testerov taký, ktorý umožňuje aj pasívne meranie. Pasívne znamená v tomto prípade, že nemusíte meniť náustky po každom zamestnancovi, ale veľmi pekne plynule môže na to isté miesto fúkať každý. Alkohol tester vám síce neukáže presnú hodnotu alkoholu, ale budete vedieť, či daného človeka máte poslať domov, alebo nie. A on si koečne uvedomí, že toto už nie je hra, kde vyhráva ten, ktorý klame najviac. Ak chcete dôkazný, potrebujete k tomu certifikát od Slovenskej Legálnej Metrológie a potom s takým testerom môžete ísť už aj na súd.
  2. Typ senzora – no, sem patrí ten Fuel Cell. Je to elektrochemický senzor (toto si nemusíte zapamätať). Stačí, ak si zapamätáte, že Fuell Cell umožňuje, aby testery boli pripravené na používanie hneď po zapnutí, alebo na každé následné meranie. Polovodičový senzor – tu stačí, ak si zapamätáte, že taký si nevyberajte, ak nemáte zbytočne veľa času čakať pred každým meraním „pol hodinu“.
  3. Displej – nemyslím teraz, či ide o LCD alebo dotykový. Dôležité je, aby ste vedeli prečítať a hlavne porozumieť, čo sa na ňom na konci merania zobrazí. Čiže, aby to bolo písané vo vašom jazyku, alebo jednoducho zrozumiteľne aj keď po anglicky, ale budete tomu rozumieť (niektoré majú zobrazovanie symbolmi). Na niektorých testeroch môžete zmeniť aj jednotky, čiže ‰, mg/l. To je tiež fajn vecička.
  4. Cena – no, to už je taká vec, že je dobré sa na tom zamyslieť tak, že tester kupujete na dlhšie obdobie. Rozhodne nie je na mieste kúpiť si čo najlacnejší, veď „aj tak je to jedno“. Nie je. Keď chcete spoľahlivosť, netreba šetriť.
  5. Presnosť merania – väčšinou je to +/- 5% alebo +/- 10%.
  6. Rozlíšenie merania na desatinné miesta – takto: nie je dôležité, či vám tester ukáže 0,22 alebo 0,24. Dôležité je tých 0,2.
  7. Dá sa pripojiť na tlačiareň? – to je smerodajné v prípade, keď chcete rýchlo vytlačiť namerané údaje.
  8. Má pamäť, kde môže ukladať výsledky? – keď výsledky potrebujete s niekým konzultovať, pamätať...
  9. Rozmer, váha, dizajn – tu vám asi moc neporadím. Každému sa páči niečo iné, každému je ťažké niečo iné. Je to na vás.
  10. Iné – keď si dôkladne prezriete špecifikácie daného testera, objavíte aj iné okrem spomenutých, tie sú už ale menej dôležité.

No a veľmi a veľmi dôležitá vec: zistite, kto sa vám o ten prístroj dobre postará. Či firma, ktorá vám to predá, má možnosť urobiť aj prípadné opravy a hlavne, či robí kalibrácie. Lebo žiadny alkohol tester nebude merať správne výsledky, pokiaľ nebude pravidelne kalibrovaný.

Oo, a skoro som zabudla: ak chcete merať hneď, ako tester obdržíte, musíte ho dostať už kalibrovaný. Seriózny dodávateľ kalibruje každý jeden tester pred tým, ako ho pošle zákazníkovi.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz