10 vecí, ktoré by ste mali vedieť skôr, ako sa rozhodnete pre alkohol tester

 

Stojíte pred kúpou alkohol testera? Prečítajte si náš článok.

1. Ako alkohol tester funguje?

Alkohol tester funguje ako indikátor, ktorý vás informuje, či môžete sadnúť za volant v závislosti na výsledku dychovej skúšky. Keď fúkate do alkohol testeru, váš dych je podrobený skúške na prítomnosť alkoholu prostredníctvom zabudovaného senzora, ktorý zistí obsah alkoholu v krvi. Po niekoľkých sekundách bude výsledok zobrazený na LCD alebo LED displeji prístroja.

2. Potrebujem alkohol tester?

Áno. Prinajmenšom, ak zvyknete z času na čas piť alkohol do neskorých nočných hodín a na druhý deň potrebujete sadnúť za volant a ísť do práce. Toto malé zariadenie vám môže ušetriť veľa problémov, ktoré by nastali, ak sadnete do auta za volant pod vplyvom alkoholu.

3. Čo alkohol tester meria?

Alkohol tester meria obsah alkoholu v krvi človeka pomocou plynovej chromatografie na základe dychovej skúšky.

4. Ako používať alkohol tester?

Obsluha alkohol testeru je veľmi jednoduchá. Prístroj zapnete, počkáte kým sa zahreje a potom v určitom intervale fúkate do prístroja, či už prostredníctvom náustku alebo bez. Každopádne je dôležité prečítať si návod na obsluhu.

5. Dá sa alkohol tester oklamať?

Neexistuje spôsob ako alkohol tester oklamať, pokiaľ máte alkohol v krvi a prístroj používate správnym spôsobom. Mýty o rôznych spôsoboch, ako oklamať dychovú skúšku (napr. konzumáciou mentolových cukríkov), nie sú pravdivé vďaka novým, moderným modelom alkohol testerov, ktoré sú v predaji.

6. Aká je presnosť alkohol testeru

Presnosť alkohol testeru závisí od senzora inštalovaného v prístroji. Profesionálne alkohol testery sú presnejšie ako osobné alkohol testery, hoci oba typy dávajú dostatočné výsledky na preukázanie alkoholu v krvi, pre prípad zodpovednosti buď za vedenie motorového vozidla pod vplyvom alkoholu, alebo pre zamestnávateľa. Presnosť výsledku merania tiež závisí od toho, či alkohol tester má náustok do ktorého sa fúka.

7. Aké sú rozdiely medzi rôznymi typmi alkohol testerov?

Rozdiel je predovšetkým v počte meraní za týždeň. Osobné testery majú doporučený niekoľko desiatok meraní za týždeň a nie sú vhodné na pravidelné testovanie viacerých osôb. S firemnými testermi môžete merať viackrát, niektoré sú schopné merať aj sto- a viackrát týždenne, a takisto môžete nimi testovať viac ľudí za sebou. Vyspelejšie alkohol testery majú rôzne príslušenstvo, ako napr. tlačiareň alebo napájací kábel do auta, aby neboli odkázané len na napájanie z batérií.

8. Kto prvý vyvinul alkohol tester?

Toto samozrejme vedieť nemusíte, to je len tak pre zaujímavosť :) Dychový alkohol tester, predtým známy ako „balónik“ vyvinul Dr. Robert Brokenstien, ktoý pracoval pre políciu v štáte Indiana v Spojených štátoch amerických.

9. Čo pomôže pri výbere alkohol testeru alebo čo by mal alkohol tester obsahovať?

Okrem ceny je rozhodujúci typ senzora použitý v alkohol testere. Moderné alkohol testery disponujú s kvalitným Fuel Cell senzorom, ktorý zabezpečí, že prístroj bude pripravený na použitie za krátky čas. Ak plánujete kúpiť tester pre osobné využitie, vyberte si z kategórie osobných testerov. Ak chcete testovať viacero ľudí, potom je vhodné kúpiť alkohol tester s vymeniteľnými náustkami. Taktiež sa môžete rozhodnúť, či chcete jednoduchý alkohol tester, ktorý detekuje iba prítomnosť alkoholu pomocou farebne rozlíšeného svetielka alebo chcete vidieť presne zobrazený výsledok na displeji.

10. Je potrebné alkohol tester kalibrovať?

Áno. Iba pravidelne kalibrované testery budú ukazovať správne výsledky. Vo väčšine prípadov sa vyžaduje kalibrácia testerov každých 6 mesiacov. Okrem toho nové alkohol testery by mali byť nakalibrované už od dodávateľa a tak poslané zákazníkom.

Ak si potrebujete vybrať správny alkohol tester, navštívte stránku: www.dychovaskuska.sk

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz