Test na alkohol v krvi

Krvný test na alkohol meria hladinu alkoholu (etanolu) v krvi. Alkohol sa rýchlo vstrebáva do krvi a môže byť nameraný už počas pitia alkoholického nápoja. Obsah alkoholu v krvi dosahuje najvyššiu hladinu asi o hodinu po požití alkoholu. Avšak jedlo v žalúdku môže predĺžiť čas, za ktorý dosiahne alkohol v krvi svoju najvyššiu hranicu. Asi 90 % alkoholu spracuje pečeň. Zostávajúci alkohol je odbúraný v moči alebo vydýchnutý pľúcami.

Alkohol má značný vplyv na organizmus, aj keď je konzumovaný iba v malých množstvách. Vo väčších množstvách pôsobí utlmujúco a depresívne na centrálny nervový systém.

Test na prítomnosť alkoholu v krvi je často využívaný k tomu, aby sa zistilo, či ste z právneho hľadiska opitý alebo intoxikovaný. Ak sa tento test vykonáva kvôli právnym úkonom, súhlas s ním je nevyhnutný, avšak odmietnutie takéhoto testu môže mať právne dôsledky (odmietnutie dychovej alebo krvnej skúšky pri dopravnej kontrole znamená pred zákonom automatické priznanie sa k požívaniu alkoholu).

Predísť zbytočným komplikáciám je možné vtedy, ak sa sami pred jazdou alebo nástupom do zamestnania otestujete, najjednoduchšie je zadovážiť si svoj osobný alkohol tester. Objednať si ho môžete na našej stránke www.dychovaskuska.sk

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz