Národné alkoholické nápoje

Pripili ste si už cestou po Európe?

Degustácia kvalitnej pálenky je obrad, cesta do najtajnejších zákutí duše. Vraj je v nej obsiahnutá čistota vody a duša vína.

Ukrajina

Na Ukrajine je typickým národným destilátom bezfarebný likér, ktorý sa nazýva Horilka. Obvykle je pálený z kvaseného obilia. Horilka sa skladá z vody a alkoholu. Obsah alkoholu má v rozmedzí od 35% do 60%. Horilka s obsahom alkoholu 38% je označovaná ako „light“, avšak tá typická, ktorá sa nachádza najčastejšie na regáloch obchodov, ho obsahuje 40%. Počiatky existencie Horilky nie je možné presne určiť, vznikala však v tých regiónoch, kde rástlo obilie. Dlhú tradíciu má aj v Škandinávii. Horilka sa v súčasnej dobe páli z melasy, zemiakov, obilnín, sójových bôbov a hrozna. Ak navštívite Ukrajinu, určite ju vyskúšajte!

Poľsko

Národným nápojom Poľska je Zubrówka, ktorá sa vyrába zo žita.

Počiatky výroby tohto destilátu siahajú až do 8. storočia. V tejto dobe sa bylinky rastúce v pralese miešali s alkoholom, aby získal nápoj príjemnejšiu chuť. V druhej polovici 16. storočia sa stal tento nápoj populárnym vďaka poľskému kráľovskému dvoru, ktorý začal zbierať bylinky v lese. Zubrówka je najznámejšou, medzinárodne uznávanou prvotriednou vodkou. Je k dispozícii vo viac ako 30 krajinách sveta. V uplynulých rokoch sa predaj Zubrówky značne zvýšil v Spojenom kráľovstve a na území Francúzka. vďaka kreatívnym barmanom, ktorí využívajú tento alkohol ako zaujímavú ingredienciu.

Rakúsko

Rakúšania nazývajú svoju pálenku ako „Schnapps“. Toto označenie jej pridelili vďaka tomu, že sa pije celá na jeden glg – ma ex. Schnapps je národným nápojom krajiny a teší sa veľkej obľube. Jeho výroba má dlhoročnú tradíciu. Najvyhľadávanejším druhom je Marilenschnapps, ktorý sa páli zo špeciálnej odrody marhúľ. Pri najbližšej návšteve rakúskych Álp si ho určite nezabudnite vychutnať.

Česká republika

Štandardnou asociáciou v súvislosti s Čechmi a alkoholom je, samozrejme, pivo. Národným alkoholickým nápojom je ale v skutočnosti Becherovka, ktorej tradícia sa začala v 18. storočí. Jej autor Jozef Vitus Becher sa zaoberal popri obchode s koreninami aj výrobou alkoholu.  Po vyvinutí receptúry, na ktorej pracoval 2 roky, začal predávať svoj alkohol v roku 1807 pod menom English Bitter. Vďaka jeho synovi sa v 19. storočí začala expedícia známej pálenky do európskych krajín. Milovníci Becherovky v Karlových Varoch môžu nájsť múzeum, v ktorom je umiestnená aj pôvodná pálenica s možnosťou degustácie a zakúpenia originálnej Becherovky.

Maďarsko

V súlade s maďarskými predpismi názov pálenka môže získať len destilát, ktorý sa pripravuje zo 100-percentného maďarského ovocia. Klimatické podmienky na území Maďarska sú na jeho pestovanie veľmi priaznivé. Destiláty vyrábané v Maďarsku sú veľmi šťavnaté a nie je možné si ich zmýliť s pálenkami iných krajín sveta. Kvalitná maďarská pálenka sa nazýva „hungarikum“, môžeme sa stretnúť aj s názvami „fütyülős“ či „szilvórium“. Poľnohospodári ju tradične ráno pili ako aperitív a zažívací nápoj. Pre milovníkov kvalitného alkoholu je maďarské hungarikum - fütyülős skutočné afrodiziakum, ktoré svojou čistotou a mimoriadnou chuťou ovocia očarí každého.

Slovensko

Za náš národný alkoholický nápoj je označovaná Borovička. Vyrába sa z borievky a obsah alkoholu v nej je 38-40%. Typická vôňa borievky a priesvitná farba podobná Ginu je pre Borovičku charakteristická. Borovička je pre Slovákov typická tak, ako je tequila pre Mexičanov. Pálenie Borovičky sa začalo v 18. storočí v Spišskej Belej. Lahodnú chuť si najlepšie môžete vychutnať vtedy, keď je destilát čistý a vychladený. Ak je Borovička vaším obľúbeným alkoholickým nápojom, nezabudnite to osláviť počas medzinárodného dňa Borovičky, ktorým je 24. jún.

Národné destiláty rôznych krajín sveta

KRAJINA

NÁRODNÝ DESTILÁT

Cyprus

Brandy Sour

Švédsko

Brannvin

Dominikánska republika

Drugal

Kanada

Ceasar

Brazília

Caipirina

Kamerun

Castel Stout

Tunisko

Celtia

Belgicko

Kriek

Mongolsko

Kumis

Taliansko

Grappa

Maroko

Maghreb zelený čaj

Kuba

Mojito

Argentína

Mate

Thajsko

Mekhong Whiskey

Macedónsko

Mastika

Čína

Maotai

Čile

Pisco

Haiti

Rum Barbancourt

Jamajka

Rum

Japonsko

Saké

Španielsko

Sangria

Bolívia

Singani

Škótsko

Whisky

Grécko

Ouzo

Filipíny

Palmové víno

Kostarika

Guaro

Holandsko

Jenever

Írsko

Guinness

Tahiti

Hinano

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz