Chystáte sa do Ameriky? Viete, čo znamená skratka BAC?

BAC (Blood Alcohol Content), čiže obsah alkoholu v krvi. Táto hodnota je individuálna a závisí od množstva skonzumovaného alkoholu. Napríklad žena, ktorá váži menej, má väčší predpoklad, že bude mať uvedenú hodnotu vyššiu ako muž, ktorý váži viac kilogramov. Avšak ani tento fakt nemusí byť rozhodujúci. Na obsah alkoholu v krvi pôsobí vždy väčšie množstvo faktorov.

Prečo je táto hodnota dôležitá?

Množstvo alkoholu v krvi ovplyvňuje ľudí v mnohých ohľadoch. S menším BAC sú dôsledky menšie, avšak, ak je BAC približne 0.05%, človek je už psychicky oslabený. Ak niekoho v Spojených štátoch zastavia pre podozrenie na jazdu pod vplyvom alkoholu, bude podrobený chemickému testu. Tento test môže byť vykonaný viacerými spôsobmi: dychová skúška – alkohol test, krvná skúška alebo vyšetrenie moču.

Povolená hranica alkoholu v krvi pri vedení motorového vozidla je 0.08%. Ak niekoho zastavila dopravná kontrola a zistila hladinu alkoholu v krvi 0.08%, môže byť zadržaný pre jazdu pod vplyvom omamnej alebo psychotropnej látky. Pri hladine viac ako 0.17% je osoba postihovaná za prečin alebo trestný čin, a to z dôvodu, že je osoba ešte viac ovplyvnená alkoholom, čo môže byť nebezpečné pre ňu samú alebo iných účastníkov dopravnej premávky.

Čo všetko môže byť spôsobené v organizme človeka, ak je dosiahnutá hraničná hladina alkoholu v krvi 0.08%?

Po dosiahnutí tejto hladiny alkoholu v krvi je telo a myseľ človeka oslabené. Tu je niekoľko príkladov, čo táto hladina alkoholu v krvi spôsobuje:

  • znižuje reakčný čas
  • znižuje hĺbku vnímania
  • negatívne ovplyvňuje uvažovanie
  • znižuje schopnosť reflexov
  • negatívne ovplyvňuje periférne videnie

Je dôležité, aby všetky uvedené faktory fungovali správne, keď sadáme za volant automobilu a to nielen v Spojených štátoch. Vedenie motorového vozidla pod vplyvom alkoholických nápojov alebo iných omamných a psychotropných látok môže byť naozaj smrteľné. Preto buďte prezieravý a využite alkohol tester na kontrolu hladiny alkoholu v krvi. Objednať si ho môžete tu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz